TerraMaster F2-220 – малък NAS за домашни забавления

Nov 8, 2018 | от Мариян Славов
Приятен дизайн, здрав корпус и всички базови функционалности, плюс отлична производителност

Преди известно време бях доста скептичен към NAS (network attached storage) устройствата, но след като лично се сдобих с едно такова, осъзнах какви предимства предлага и къде са ограниченията му. След като вече съм освободен от предразсъдъци, днес ще ви представя още един малък мрежов сторидж – TerraMaster F2-220. Без излишни романтични залитания (този път) преминаваме направо към ревюто.
Разопаковане, първи впечатления
F2-220 пристигна в черна кубична опаковка, в която намерих самото устройство, захранващ кабел с трансформатор, FTP кабел, отвертка (изненадващо), два комплекта монтажни болтове и инструкции. Можете да видите целия процес по разопаковане на включеното видео. Този NAS има два слота за HDD, които са лесно достъпни посредством пластмасовите шини, на които се монтират дисковете. 

Корпусът на устройството е от алуминиева сплав – това му придава тежест и усещане за стабилност и качество. На предния панел освен вече споменатите шини за дисковете, се намират бутон за включване/изключване, светлинни индикатори за работния режим, мрежата и двата диска.

Страните на NAS-a са напълно чисти, а в задната част се намира издатина, в която е поместен охлаждащия вентилатор, два USB слота, LAN порт, вход за захранване и Kensington заключване. Дъното на устройството разполага с допълнителни отвори за охлаждане и гумени крачета.
Хардуер и инсталация
TerraMaster твърдят, че за парите си този NAS предлага по-добър хардуер от конкурентите. Извън България това може и да е вярно, но тук цената от 399 лв без дисковете си е напълно нормална за двуслотов NAS с двуядрен Intel Celeron J800 процесор на 2,41GHz, 2GB системна памет и 8GB NAND флаш памет, на която е поместена операционната система. 

За връзка към нета се ползва единичен гигабитов мрежов порт и два USB 3.0 порта на гърба. За разлика от други подобни NAS устройства, на предния панел няма изкаран USB порт или бутон за бързо копиране. Инсталацията е малко по-дълга и сложна, отколкото би ми се искало – трябва да изпълните доста стъпки, всяка от тях обаче е доста добре описана.

Стъпка 1 - сваляне на ръководството за употреба

Стъпка 2 - инсталация на NAS-a

Стъпка 3 - инсталация на десктоп приложението

Инсталация на операционната система върху диска на NAS-a

Инсталация на мобилно приложение
Интерфейс и приложения
След като изпълните всички необходими стъпки, имате достъп до декстоп интерфейс, от който можете да инсталирате различни приложения, да управлявате самия NAS и да го конфигурирате – като файлов сървър, мейл сървър, мултимедийна станция и други. Наборът от приложения не е особено богат, но основните функционалности са добре застъпени.

TerraMaster F2-220 може да чете информация и от различни USB носители, а благодарение на DLNA функционалността стриймва съдържание към всяка устройство, което поддържа този стандарт. При тест с 4K клип, изпратен към умния ми 4K телевизор, NAS-ът се справи отлично, без каквито и да е забавяния и артефакти. Наличен е контрол от смартфон с приложението TNAS Mobile, но функциите му са някак ограничени, в сравнение с други подобни малки NAS-ове от QNAP и Netgear.

От популярните облачни услуги за съхранение, TerraMaster F2-220 поддържа единствено Dropbox, липсата на Google Drive или OneDrive е леко озадачаваща. Производителността на устройството е на доста добро ниво, сравнена с конкуренцията, което беше и емпирично доказано с гореописания стрийминг на 4K видео.

Предимства, недостатъци и заключителни думи
Като цяло TerraMaster излизат с едно много добро предложение за дома – F2-220 изглежда чудесно, изработен е от качествени материали и ще издържи доста физически изпитания. Инсталацията, макар и дълга, е добре обяснена и не би трябвало да затрудни дори тези, които не са на ти с подобни устройства. Производителността е много добра в този ценови клас, което се дължи на адекватния хардуер.

Сред недостатъците мога да посоча интерфейса, който все още не е напълно узрял – липсата на приложения също е минус, макар че този проблем най-вероятно ще се разреши с времето. Мобилното приложение TNAS mobile е още по-рудиментарно и често ме изхвърляше при опит за достъп до различни функционалности. Устройството работи безшумно, но понякога се усещат вибрации – най-вече при активен запис-четене от диска. Това се дължи на алуминиевия корпус, който е сравнително малък.
В крайна сметка, ако решите да се оборудвате с домашен мултимедиен сървър, TerraMaster F2-220 е избор, не по-лош от всеки друг – устройството конкурира други големи и утвърдени производители – QNAP, Netgear и т.н. на приемлива цена. В България официален вносител на марката е ADSYS, а цената е 399 лева.