TerraMaster F2-220 NAS – hát te meg ki vagy?

Oct 17, 2018 | SidCorky

Tesztünkben a számunkra mindezidáig ismeretlen TerraMaster hálózati adattárolóját vizsgáltuk.

Bevezetés, hardver

A NAS-ok világával még csak ismerkedők nehéz helyzetben vannak, mert az utóbbi időben szinte minden, hálózati megoldásokkal foglalkozó cég dobott piacra ilyen hálózati meghajtókat, ezért nem egyszerű a választás. Első NAS-ként általában a két- és négylemezes modellek a legnépszerűbbek; a két kivitel közötti legnagyobb különbséget az ár jelenti, sokan az alacsonyabb büdzsé miatt döntenek a kevesebb meghajtót fogadó modellek mellett. Tesztünk alanya, a TerraMaster F2-220 is kétfiókos, ám viszonylag magas áráért már négy fiókos modellek is kaphatóak, így kíváncsiak voltunk, miben nyújt többet ezeknél, és mi indokolja az árcéduláján szereplő, több mint 70 000 forintos összeget.

Mikor megláttuk a lila dobozon a cég logóját, nem mondott túl sok mindent a TerraMaster név, leszámítva, hogy rögtön a Cooler Masterre asszociáltunk, de kicsit jobban utánajárva kiderült, hogy ahhoz a céghez nincs köze, viszont a főleg fejhallgatókban utazó Noontechez igen, annak egy almárkája, mely lassan 16 éve foglalkozik adattároló megoldások fejlesztésével. Kínálatukban találhatunk otthoni és vállalati felhasználásra szánt hálózati meghajtókat és storage szervereket, az F2-220 a paletta egyik legolcsóbb tagja.

Tartozékok, hardver

A már említett lila színű, hordozófüllel ellátott kartondoboz az eszközön kívül a NAS-oknál megszokott tartozékokat rejti, vagyis egy tápkábelt, egy körülbelül egy méter hosszúságú Ethernet kábelt, a merevlemezek rögzítéséhez szükséges csavarokat és egy köteg papirost, ezeken felül a gyártó mellékel egy csavarhúzót is, gondolva a kollégistákra és az agglegényekre.

A 227 x 119 x 133 milliméter kiterjedésű, 1,45 kg tömegű F2-220 háza festetlen alumíniumból készült, két oldalán a gyártó lógójával feldobva. A két fiók szokásos módon az eszköz elejéből húzható elő, ezekbe a mellékelt csavarokkal rögzíthetünk 3,5 és 2,5 hüvelykes adattárolót is, utóbbiak esetében sincs szükség átalakítóra. A rekeszek lezárására nincs lehetőség, otthon valószínűleg erre nincs is szükség; az előlapon ezek mellett már csak a bekapcsológombot és az állapotjelző LED-eket találjuk. Hátul a 80 milliméter átmérőjű ventilátor mellett fedezhetünk fel egy-egy 2.0 és 3.0 verziójú USB portot, gigabites sebességre képes RJ-45 bemenetet, továbbá ide került a tápegység csatlakozója és a Kensington-zár foglalata is.

A munka oroszlánrészét a kétmagos, 64 bites Intel Celeron J1800 végzi. A 2,41 GHz maximális órajelre képes processzorban egy Intel HD Graphics GPU felelős a grafikai feladatokért, ezt egy darab 2 GB-os DDR3L memóriamodul egészíti ki, amit a burkolatot leszerelve még egy modullal bővíthetünk. A két darab behelyezhető háttértár együttes kapacitását 24 TB-ban maximalizálták.

Üzembe helyezés, teljesítmény

A TerraMaster F2-220 operációs rendszer nélkül érkezik, a merevlemezek behelyezése után a TNAS Desktop Assistant szoftvert az eszközre telepítve egy böngészőfelületen keresztül installálhatjuk a cég saját, Linux alapú TOS 3.1 rendszerét. Ez – amennyiben a NAS-nak van internetkapcsolata – történhet automatikusan is, de ha már rendelkezünk a TOS egy példányával, azt is betallózhatjuk a telepítőbe. Ezt követően – a telepítéshez hasonlóan, böngészőn keresztül - kiválaszthatjuk az adattárolók kapcsolatának módját, ami lehet egyszerű, RAID 0, RAID 1 vagy JBOD, majd a választott felhasználónevet és jelszót megadva elénk tárul a TOS főképernyője.

A felhasználói felület (a képeken látható módon) parancsikonos felépítésű, az ikonokra duplán kattintva érjük el az alkalmazásokat, amelyek ablakban nyílnak meg és egyszerre akár többet is láthatunk. Első indításkor kapunk egy rendszerinformáció ablakot, ahol figyelemmel kísérhetjük például a merevlemezek és a hálózat állapotát, ezt kedvünk szerint mozgathatjuk, vagy ha nem tartunk rá igényt, be is zárhatjuk. Az „asztal” parancsikonjai között megtaláljuk a biztonsági mentés funkciót, amivel lehetőséget kapunk Rsync szerverre és külső USB eszközre menteni az adatainkat, Mac felhasználók pedig beállíthatják a Time Machine mentést. A „Távoli hozzáférés” menüpontban értelemszerűen a NAS távolról történő eléréshez szükséges beállításokat végezhetjük el, de találunk még fájlkezelőt, súgót és egy lomtárat is.

A vezérlőpultban a legapróbb részletekig testre szabhatjuk a NAS-t, például kialakíthatunk felhasználói csoportokat, beállíthatjuk ezek jogosultságait, létrehozhatunk megosztott mappákat, elvégezhetjük a hálózati beállításokat, frissíthetjük a szoftvert és a többi. A vezérlőpult menüpontjait a galéria megnyitása után részletesebben is szemügyre lehet venni.

Teljesítmény

A méréseket egy dedikált, azaz kizárólag a NAS-t, a tesztprogramokat futtató PC-(ke)t és egy routert tartalmazó hálózatban végeztük. Természetesen minden komponens megfelelt a Gigabit Ethernet követelményeinek, a NAS-ban pedig két darab 1 TB-os Seagate IronWolf merevlemez dolgozott.

A teszt főszereplője a szokásos Intel NAS Performance Toolkit (NASPT) szoftver volt, amely különböző felhasználási szokásokat szimulálva terheli a tárolóeszközt, a kapott eredmények így megbízhatónak tekinthetők. A NASPT, valamint a Robocopy és az egyéb benchmark szoftverek adatait az alábbi grafikonon foglaltuk össze.

Ezen felül néhány megszokott, a HDD/SSD sebességmérésnél használt programot is lefuttattunk a NAS-on létrehozott iSCSI célon.

Ahogy az értékeken is látszik, a TerraMaster F2-220 esetében nem lehet okunk panaszra, a korábban tesztelt, négylemezes ZyXEL NAS542-vel összevetve is állja a sarat. A legtöbb esetben hozza az egy fokkal magasabb árszint miatt várt sebességnövekedést, a néhány esetben tapasztalható lemaradás nem túl nagy mértékű, betudható pillanatnyi visszaesésnek is. A NASPT esetében a kis fájlokkal történő, jellemzően irodai munkavégzést szimuláló teszt nem volt hajlandó elindulni, hosszas hibakeresés után sem tudtunk rájönni ennek okára, de a komponensek cseréjével megállapítottuk, hogy a NAS valamilyen rejtett beállítása lehet a ludas. A külső HDD és az F2-220 közötti másolás sebességében felfedezhető különbség természetesen a magasabb verziójú USB csatlakozónak köszönhető, a teszt során szépen hozta a Gigabit Ethernet hálózat maximumához közeli értékét.

Szolgáltatások, értékelés

Mit ér egy NAS szolgáltatások nélkül? Természetesen az F2-220-t is rengeteg dologra használhatjuk, telepíthetünk többféle kiszolgálót, mint például webszerver, WordPress és MySQL szerverek, de különböző fájlmegosztó szolgáltatásokkal is kihasználhatjuk a rendszert, ezek közé tartozik az SMB és az iSCSI is. Használhatjuk a NAS-t iTunes, Plex és DLNA kiszolgálóként, illetve létrehozhatunk saját felhőszolgáltatást, amit távolról is elérhetünk. A már meglévő Dropbox fiókunk tartalmát is szinkronizálhatjuk, így folyamatosan közelünkben tudva az ott tárolt adatokat.

Fogyasztás szempontjából a NAS-ra történő írás közben mért 21,4 wattos adat közel áll a gyártó által megadott 25,6 wattos értékhez, nagyjából fél óra használaton kívüli állapot után pedig 2,3 wattot mértünk, ami nagyjából megegyezik a weboldalon feltüntetett értékkel. Ezek a számok beférnek a kétlemezes NAS-ok kategóriájában mért adatokkal. A merevlemezek és a belső elektronika hűtésére szolgáló, 8 centiméter átmérőjű ventilátor hangja terhelés közben is alig hallható. A beállítások között ugyan három lépésben állítható a fordulatszám, de a tesztidőszak alatt a rendszernek nem volt szüksége arra, hogy a legmagasabb fokozaton pörgesse a ventilátort, egy szinte teljesen csendes irodában egyáltalán nem volt zavaró a hangja.

Értékelés

A kétlemezes NAS-ok piaca igen nagy, ami érthető is, hiszen a legtöbb otthoni felhasználónak bőven elég a két merevlemez nyújtotta tárolókapacitás és biztonság. A TerraMaster F2-220 egy jó ajánlat lehetne egy, a NAS-ok világába épp belépni készülő vásárló számára, hetvenezer forint körüli ára azonban magasnak számít, a kétfiókos kínálatban több QNAP és Synology modellt is találunk akár jóval alacsonyabb áron. Ezek ráadásul elterjedtségüknek köszönhetően nagyobb felhasználói bázissal rendelkeznek, így jóval több alkalmazás érhető el rájuk.

Ugyanakkor ott van az alumíniumból készült ház, az ARM-os társainál nagyobb teljesítményű Intel processzor és a szinte hangtalan hűtés, amelyek indokolhatják a magasabb árat. Sokrétű szolgáltatáscsomaggal rendelkezik, ami egy hozzáértő felhasználó kezében kincset érhet, míg a konkurens, kétfiókos termékek inkább az egyszerűbb kezelésre helyezik a hangsúlyt. A fentieket figyelembe véve, akinek fontosabb a sebesség, mint az alkalmazások tömkelege, annak érdemes vetni rá egy pillantást, mi is megtettük, és nekünk tetszett.

SidCorKy

A TerraMaster F2-220 NAS-t a Cédrus Számítástechnikai Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.